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Food Nutrition 식품음식 양제

항산화 물질은 ANTIOXYDANT

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댓글 0건 조회 562회 작성일 20-12-14 11:37

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항산화 물질은ANTIOXYDANT ▲비타민A·C·E ▲카로티노이드(베타카로틴, 라이코펜, 루테인) ▲폴리페놀(레즈베라톨, 카테킨, 이소플라본) ▲셀레늄 등이다.
성분 식품 종류
비타민A 계란 노른자, 간, 두부, 견과류
비타민C 채소(토마토·풋고추·브로콜리 등), 과일(감귤류·딸기·키위 등)
비타민E 녹색잎 채소(양상추·브로콜리·시금치·셀러리), 식물성 식용유(올리브오일·옥수수유·해바라기씨유)
카로티노이드, 파프리카, 토마토, 레드비트, 당근, 자색고구마, 가지
Carotenoids카로티노이드(carotinoid, /kəˈrɒtɪnɔɪd/) 또는 테트라테르페노이드(tetraterpenoid)는 광합성을 돕고 자외선의 유해 작용을 막는 일종의 식물 색소인데, 베타카로틴과 같은 일부 카로티노이드는 동물에서는 비타민 A의 모체로서 도움을 주고, 시력과도 관계한다
폴리페놀, 다크쵸코렛,녹차, 두부, 된장, 포도주, 우엉, 카카오닢스
폴리페놀은 대표적인 항산화물질로 체내 세포를 공격하는 활성산소를 억제해서 몸속 염증을 예방하고, 체내 DNA와 세포는 보호한다.
셀레늄, 해산물,육류, 차가버섯
셀레늄의 효능을 연구한 다수의 논문에 따르면 셀레늄은 우리 몸에서 항산화 작용을 하는 효소인 '글루타티온 과산화효소'의 주요 성분으로 체내 항산화 작용을 활성화시키는 데 중요한 역할을 한다. 셀레늄은 체내에서 대사되는 과정에서 암 세포를 죽이는 데도 도움을 준다.Jun 19, 2017
항산화물질antioxidant은 바타민 A, C, E -과일과 채소에 많이 들어있다.
블루베리, 사과, 브로콜리, 양배추, 시금치, 가지, 강낭콩, 검은콩 등과 녹차와 홍차, 레드와인과 다크 초콜릿

당근 ..비트 ...토마토 ...아보카도 ...키위 ...피스타치오pistachio
• Citrus fruits Red bell peppers Broccoli Garlic Ginger Spinach Yogurt Almonds
• Sunflower seeds Turmeric Green tea Papaya Kiwi Poultry Shellfish

Blueberries. Strawberries Goji Berries. ...Raspberries. Dark Chocolate. ...Pecans. ...
Red Cabbage. Artichokes. ......Kale. ..Beans. ...Beets, Spinach.



항산화물질antioxidant high in antioxidants. 면역력
Immunity을 높여주는 음식

대표적인 항산화물질antioxidant은 바타민 A, C, E 등이다. 이런 비타민은 기본적으로 과일과 채소에 많이 들어있다. 블루베리, 사과, 브로콜리, 양배추, 시금치, 가지, 강낭콩, 검은콩 등과 녹차와 홍차, 레드와인과 다크 초콜릿 등에 항산화물질이 많이 들어있다.

당근 ⋅체내에서 비타민A로 전환되는 베타카로틴 함량이 채소 중 가장 많다. ...
브로콜리 : 베타카로틴이 활성산소로 인한 세포 손상을 막아 노화를 지연시키고 암과 성인병을 예방한다. ...
비트 ...토마토 ...아보카도 ...키위 ...피스타치오pistachio





What is the most powerful antioxidant?
showed that pomegranate juice contains the highest antioxidant capacity compared with other juices, red wine, green tea, tomatoes, vitamin E, and other sources of antioxidants.

The top 5 foods with high antioxidants that are good for your health:
1. Blueberries.
2. Dark Chocolate. ...
3. Pecans. ...
4. Strawberries. ...
5. Red Cabbage.
Here are the top 12 healthy foods that are high in antioxidants.
• Artichokes. ...
• Goji Berries. ...
• Raspberries. ...
• Kale. ...
• Red Cabbage. ...
• Beans. ...
• Beets, also known as beetroot
• Spinach. Spinach is one of the most nutritionally dense vegetables.
Strawberries
Blueberries
Pecan
Dark chocolate

Jun 12, 2019
Which foods have most antioxidants?
Broccoli, spinach, carrots and potatoes are all high in antioxidants, and so are artichokes, cabbage, asparagus, avocados, beetroot, radish, lettuce, sweet potatoes, squash, pumpkin, collard greens and kale. Using lots of spices in cooking is good

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15 Foods That Boost the Immune System – --healthline.com
• Citrus fruits Red bell peppers Broccoli Garlic Ginger Spinach Yogurt Almonds
• Sunflower seeds Turmeric Green tea Papaya Kiwi Poultry Shellfish


• 면역력 높이는 음식 ..
• 외부 환경으로부터 우리의 몸을 ...
• 각종 바이러스와 세균 등의 병원체에 감염을 막아줄 음식.
마늘과 양파 ...고등어 ...표고버섯 ...고구마 ...사과 -- 네이버브로그

기초적이지만 잊기 쉬운 '면역력 높이는 원칙' 6가지
1. 1. 건강한 식단 과일, 채소, 불포화지방, 건강한 곡물류를 챙기자. ...
2. 실내 생활 중에도 운동하기 고혈압은 바이러스 감염시 건강 상태를 크게 나쁘게 만들 수 있다고 알려져 있다. ...
3. 담배 끊기 흡연은 면역 기능을 상하게 하는 대표적인 활동이다. ...
4. 절주 ...
5. 숙면 ...
6. 스트레스 관리 - 허프포스트
Mar 13, 2020


항산화물질
위키백과, 우리 모두의 백과사전.
항산화물질(抗酸化物質, 영어: antioxidant) 또는 항산화제(抗酸化劑) 또는 산화방지제(酸化防止劑)는 산화를 방지하는 물질을 두루 가리키는 말이다. 항산화작용을 하는 물질로는 카로티노이드류(베타카로틴, 라이코펜, 루테인), 플라보노이드류(안토시아닌, 카테킨, 레스베라트롤, 프로안토시아니딘), 이소플라본류(제니스테인, 다이드제인), 비타민 C 및 비타민 류, 미네랄, 토코페롤 등이 있다. 또한 이런 물질이 많은 식물로는 오레가노 꿀
oregano, 블랙커런트
Blackcurrant, 블루베리Buluberry, 아로니아속 Aronia genus
, 아사이야자Asiyaza
, 노니 Noni등이 있다.


여기서 항산화는 산화의 억제를 뜻한다. 세포의 노화과정과 그에 대한 예방을 설명할 때 주로 등장하는 개념으로 세포의 노화는 곧 세포의 산화를 의미한다. 호흡하여 몸에 들어온 산소는 몸에 이로운 작용을 하지만 이 과정에서 활성산소가 만들어진다. 지나친 활성산소가 산소를 불안정한 상태에 노출시키는것을 이야기하는데 이는 동물의 몸에 나쁜 영향을 준다. 따라서, 활성산소를 적절히 유지하는 것이 세포의 산화, 세포의 노화를 막는데 주요한 원리로 다루어질수있다.


항산화물질은 무엇이며 많이든 음식은
항산화물질은 우리 몸을 활성산소라 부르는 해로운 세포 분자가 일으키는 손상으로부터 보호한다. 즉, 세포가 늙는 것을 막아주는 역할을 한다. 산성화를 정확히 이해하기 위해서는 유리산소기라는 물질을 알아야 한다.

유리산소기는 산화를 일으키는 독성 물질이다. 산화 과정에서 발생하며 암과 퇴행성 질환의 원인이 된다. 항산화물질은 바로 이 유리산소기가 만들어지는 것을 막아준다.

항산화물질은 우리 몸의 몇몇 암, 노화성 시력 감퇴, 알츠하이머, 관절염 같은 질병을 관리하거나 막는 역할을 한다. 출처 : 미디어데일(http://www.mediadale.com)




자연치유력을 높이기 위해선 질적으로 잘 먹는 게 중요하다. 음식은 우리 몸 속 자연치유력(면역력)이 제대로 작동하도록 힘을 주는 에너지원이기 때문이다. 하지만 모든 음식이 자연치유력을 높이는 건 아니다. 항산화 물질이 풍부한 음식을 먹을 때 자연치유력이 살아난다.
◇항산화 물질, 면역세포 강화·활성산소 제거
항산화 물질은 활성산소로부터 세포와 DNA를 지키는 역할을 한다. 또한 몸속으로 들어온 각종 발암 물질이 힘을 쓰지 못하도록 억제한다. 미국 사우스캐롤라이나 의대 연구팀은 항산화 물질이 면역 세포인 T세포를 강화한다는 연구결과를 발표하기도 했다.
항산화 물질은 우리 몸 안에 본래 존재하는 것과 외부에서 보충해야 하는 것으로 나뉜다. 우리 몸 안에 존재하는 항산화 물질은 ▲SOD ▲글루타치온 ▲페록시다제 ▲요산 ▲빌리루빈 ▲알부민 ▲코엔자임큐텐 등이 대표적이다. 하지만 몸속에서 만들어지는 항산화 물질은 나이가 들면서 그 양이 감소한다.
따라서 식품 등에 함유돼 있는 항산화 물질을 섭취해서 채워야 한다. 대표적인 항산화 물질은 ▲비타민A·C·E ▲카로티노이드(베타카로틴, 라이코펜, 루테인) ▲폴리페놀(레즈베라톨, 카테킨, 이소플라본) ▲셀레늄 등이다.
성분 식품 종류
비타민A 계란 노른자, 간, 두부, 견과류
비타민C 채소(토마토·풋고추·브로콜리 등), 과일(감귤류·딸기·키위 등)
비타민E 녹색잎 채소(양상추·브로콜리·시금치·셀러리), 식물성 식용유(올리브오일·옥수수유·해바라기씨유)
카로티노이드 파프리카, 토마토, 레드비트, 당근, 자색고구마, 가지
폴리페놀 녹차, 두부, 된장, 포도주, 카카오닢스
셀레늄 해산물, 차가버섯, 육류의 내장

출처 : 캔서앤서(cancer answer)(http://www.canceranswer.co.kr)


노화를 막고 싶다면 '항산화 음식' 드세요!

• 당근 ⋅헬시에이징 효능 : 체내에서 비타민A로 전환되는 베타카로틴 함량이 채소 중 가장 많다. ...
• 브로콜리 ⋅헬시에이징 효능 : 베타카로틴이 활성산소로 인한 세포 손상을 막아 노화를 지연시키고 암과 성인병을 예방한다. ...
• 비트 ...
• 토마토 ...
• 아보카도 ...
• 키위 ...
• 피스타치오
노화를 막고 싶다면 ‘항산화 음식’ 드세요!
나이가 들수록 피부 질환, 치매, 암이 증가하는 이유는 세포 노화 때문이다. 항산화 영양소인 비타민 A, C, E, 셀레늄(Se)이 함유된 식품을 섭취해 세포 노화를 늦춰보자.
노화는 왜 일어날까?
나이가 들수록 피부 질환, 치매, 암이 눈에 띄게 증가하는 이유는 노화 때문이다. 그렇다면 노화는 어떻게 일어날까? 흔히 프리라디컬이라 부르는 활성산소(Oxygen free radical)는 우리 몸속에 있는 매우 공격적인 성향의 화학물질로, 건강한 세포를 손상시킨다. 세포가 활성산소의 공격을 받아 제대로 기능을 수행하지 못하게 되면 노화가 발생하는 것.
활성산소 잡는 항산화 음식들
활성산소는 호흡을 통해 인체로 들어온 산소가 세포와 만나 에너지로 전환되는 과정에서 생성된다. 우리가 먹는 음식이 소화·흡수되는 과정에서도 만들어지고 흡연, 바이러스, 중금속 오염, 스트레스 등 외부적인 요인으로도 발생한다. 사실상 활성산소를 완벽하게 차단하는 것은 불가능하다. 하지만 올바른 생활 습관을 통해 활성산소가 과잉 생산되는 것을 막을 수는 있다. 활성산소를 억제하는 항산화 영양소(비타민 A, C, E, 셀레늄)가 함유된 식품을 섭취하는 것도 좋은 방법 중 하나이다. 풀무원과 더 라이트가 공동 발간한 도서 <헬시에이징 식사법>에서 대표적인 항산화 음식들을 몇 가지 뽑아봤다.

당근
⋅헬시에이징 효능 : 체내에서 비타민A로 전환되는 베타카로틴 함량이 채소 중 가장 많다. 활성산소로 인한 세포 손상을 방지해 노화를 지연시키고 암세포의 성장을 억제한다. 라이코펜이 풍부해 심장병과 전립선암 예방에도 도움이 된다.
⋅이렇게 먹어요 : 베타카로틴 함량이 많은 껍질을 벗기지 않고 먹는다. 껍질을 벗겨야 한다면 가능한 얇게 깎는다. 베타카로틴과 라이코펜은 지용성 물질이므로 기름과 함께 조리하면 체내 흡수가 좋아진다.



브로콜리
⋅헬시에이징 효능 : 베타카로틴이 활성산소로 인한 세포 손상을 막아 노화를 지연시키고 암과 성인병을 예방한다. 칼슘이 골밀도 저하를 예방하고 뼈와 치아 손상을 방지한다. 항암·항균·항염작용을 한다.
⋅이렇게 먹어요 : 끓는 물에 삶으면 비타민C, 엽산, 일부 항암물질이 파괴될 수 있으니 찌거나 전자레인지를 이용해 짧은 시간 조리한다. 베타카로틴은 지용성 물질로 기름에 볶거나 오일드레싱을 곁들여 먹으면 체내 흡수율이 높아진다.

비트
⋅헬시에이징 효능 : 안토시아닌이 활성산소를 제거하고 적혈구의 생산 능력을 향상시켜 혈관을 건강하게 한다. 비타민C가 풍부해 면역력 강화, 피부 노화 예방에도 도움이 된다. 엽산이 뇌와 혈관 질환을 유발하는 독성물질인 호모시스테인 농도를 낮춰 뇌졸중과 동맥경화를 예방한다.
⋅이렇게 먹어요 : 15분 내로 쪄서 치즈나 발사믹드레싱을 곁들여 샐러드로 즐긴다. 신맛과 단맛이 나는 사과, 베리류와 함께 생으로 갈아 먹으면 맛과 영양의 효과를 더 얻을 수 있다.

토마토
⋅헬시에이징 효능 : 라이코펜이 강력한 항산화 작용을 하여 암을 예방한다. 전립선, 위장 질환, 심장병 등 만성 질환에 걸릴 위험을 낮춰준다. 칼륨이 체내 나트륨 배출을 촉진한다. 식이섬유가 장운동을 도와 변비를 개선하고, 혈중 콜레스테롤과 혈당 수치를 낮춰 고혈압과 심혈관계 질환을 예방한다.
⋅이렇게 먹어요 : 익혀 먹거나 파프리카, 케일 등 베타카로틴이 함유된 식품과 함께 먹으면 라이코펜의 체내 흡수가 좋아진다.

아보카도
⋅헬시에이징 효능 : 불포화지방이 혈중 중성지방을 낮추고 혈액 순환을 개선한다. 루테인이 눈의 피로와 시력을 개선하고 백내장, 황반변성과 같은 눈 질환을 예방한다.
⋅이렇게 먹어요 : 샐러드, 스무디로 활용해보자. 색이 쉽게 변하므로 껍질을 벗긴 후에는 되도록 바로 먹는 것이 좋다.

키위
⋅헬시에이징 효능 : 식이섬유가 풍부해 변비를 개선하고, 혈중 콜레스테롤과 혈당 수치를 낮춰 만성 질환 예방에도 도움이 된다. 비타민C, 베타카로틴이 풍부할 뿐만 아니라 루테인 함유량이 많아 백내장, 황반변성과 같은 눈 질환 예방에도 좋다.
⋅이렇게 먹어요 : 골드키위가 그린키위보다 단맛이 강하며 비타민C 함량도 더 많다. 아침 빈속에 먹으면 속이 쓰릴 수 있으니 다른 식품과 함께 섭취한다.

피스타치오
⋅헬시에이징 효능 : 견과류 중 심장병을 예방하고 암 발생을 억제하는 피토스테롤 함량이 가장 높다. 암, 동맥경화, 관절염, 당뇨병, 치매 예방에 도움되는 셀레늄도 풍부.
⋅이렇게 먹어요 : 셀레늄은 열에 파괴되기 쉬우므로 피스타치오는 약한 불에서 재빨리 볶아낸다.



12 Healthy Foods High in Antioxidants https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-antioxidants
Antioxidants are compounds produced in your body and found in foods. They help defend your cells from damage caused by potentially harmful molecules known as free radicals.
When free radicals accumulate, they may cause a state known as oxidative stress. This may damage your DNA and other important structures in your cells.
Sadly, chronic oxidative stress can increase your risk of chronic diseases such as heart disease, type 2 diabetes and cancer
Fortunately, eating a diet rich in antioxidants can help increase your blood antioxidant levels to fight oxidative stress and reduce the risk of these diseases.
One of the best tests is the FRAP (ferric reducing ability of plasma) analysis. It measures the antioxidant content of foods by how well they can neutralize a specific free radical
The higher the FRAP value, the more antioxidants the food contains.
Here are the top 12 healthy foods that are high in antioxidants.
• Artichokes. ...
• Goji Berries. ...
• Raspberries. ...
• Kale. ...
• Red Cabbage. ...
• Beans. ...
• Beets. Beets, also known as beetroot, are the roots of a vegetable scientifically known as Beta vulgaris. ...
• Spinach. Spinach is one of the most nutritionally dense vegetables.
More items...

Mar 12, 2018

1. Dark Chocolate
Lucky for chocolate lovers, dark chocolate is nutritious. It has more cocoa than regular chocolate, as well as more minerals and antioxidants.
Based on the FRAP analysis, dark chocolate has up to 15 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams). This is even more than blueberries and raspberries, which contain up to 9.2 and 2.3 mmol of antioxidants in the same serving size, respectively (3Trusted Source).
Moreover, the antioxidants in cocoa and dark chocolate have been linked to impressive health benefits such as less inflammation and reduced risk factors for heart disease.
For example, a review of 10 studies looked at the link between cocoa intake and blood pressure in both healthy people and those with high blood pressure.
Consuming cocoa-rich products like dark chocolate reduced systolic blood pressure (the upper value) by an average of 4.5 mmHg and diastolic blood pressure (the lower value) by an average of 2.5 mmHg (4Trusted Source).
Another study found that dark chocolate may reduce the risk of heart disease by raising blood antioxidant levels, raising levels of “good” HDL cholesterol and preventing “bad” LDL cholesterol from becoming oxidized (5Trusted Source).
Oxidized LDL cholesterol is harmful because it promotes inflammation in the blood vessels, which can lead to an increased risk of heart disease
SUMMARYDark chocolate is delicious, nutritious and one of the best sources of antioxidants. Generally speaking, the higher the cocoa content, the more antioxidants the chocolate contains.
2. Pecans
Pecans are a type of nut native to Mexico and South America. They are a good source of healthy fats and minerals, plus contain a high amount of antioxidants.
Based on a FRAP analysis, pecans contain up to 10.6 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source).
In addition, pecans can help raise antioxidant levels in the blood.
For example, a study found that people who consumed 20% of their daily calories from pecans experienced significantly increased blood antioxidant levels (7).
In another study, people who consumed pecans experienced a 26–33% fall in oxidized blood LDL levels within two to eight hours. High levels of oxidized LDL cholesterol in the blood is a risk factor for heart disease (8Trusted Source).
Although pecans are a great source of healthy fats, they are also high in calories. So it’s important to eat pecans in moderation to avoid consuming too many calories.
SUMMARYPecans are popular nuts rich in minerals, healthy fats and antioxidants. They may also help raise blood antioxidant levels and lower bad cholesterol.
3. Blueberries
Although they are low in calories, blueberries are packed with nutrients and antioxidants.
According to a FRAP analysis, blueberries have up to 9.2 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source).
Several studies even suggest that blueberries contain the highest amount of antioxidants among all commonly consumed fruits and vegetables (9Trusted Source, 10).
In addition, research from test-tube and animal studies has shown that the antioxidants in blueberries may delay the decline in brain function that tends to happen with age (11Trusted Source).
Researchers have suggested that the antioxidants in blueberries may be responsible for this effect. They’re thought to do this by neutralizing harmful free radicals, reducing inflammation and changing the expression of certain genes (11Trusted Source).
Additionally, the antioxidants in blueberries, especially a type called anthocyanins, have been shown to reduce risk factors for heart disease, lowering LDL cholesterol levels and blood pressure (12Trusted Source).
SUMMARYBlueberries are among the best sources of antioxidants in the diet. They are rich in anthocyanins and other antioxidants that may help reduce the risk of heart disease and delay the decline in brain function that happens with age.
4. Strawberries
Strawberries are among the most popular berries on the planet. They are sweet, versatile and a rich source of vitamin C and antioxidants (13).
Based on a FRAP analysis, strawberries provide up to 5.4 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source).
Moreover, strawberries contain a type of antioxidant called anthocyanins, which give them their red color. Strawberries that have a higher anthocyanin content tend to be brighter red (14Trusted Source).
Research has shown that anthocyanins may help reduce the risk of heart disease by reducing levels of “bad” LDL cholesterol and raising “good” HDL cholesterol (15Trusted Source, 16Trusted Source).
A review of 10 studies found that taking an anthocyanin supplement significantly reduced LDL cholesterol among people who had either heart disease or high LDL levels (17Trusted Source).
SUMMARYLike other berries, strawberries are rich in antioxidants called anthocyanins, which may help reduce the risk of heart disease.
5. Artichokes
Artichokes are a delicious and nutritious vegetable not very common in the North American diet.
But they have a long history — people in ancient times used their leaves as a remedy to treat liver conditions like jaundice (18Trusted Source).
Artichokes are also a great source of dietary fiber, minerals and antioxidants (19).
Based on a FRAP analysis, artichokes contain up to 4.7 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source).
Artichokes are especially rich in the antioxidant known as chlorogenic acid. Studies suggest that the antioxidant and anti-inflammatory benefits of chlorogenic acid may reduce the risk of certain cancers, type 2 diabetes and heart disease (20Trusted Source, 21Trusted Source).
The antioxidant content of artichokes can vary, depending on how they are prepared.
Boiling artichokes may raise their antioxidant content by eight times, and steaming them may raise it by 15 times. On the other hand, frying artichokes may reduce their antioxidant content (22Trusted Source).
SUMMARYArtichokes are vegetables with some of the highest levels of antioxidants, including chlorogenic acid. Their antioxidant content can vary based on how they are prepared.
6. Goji Berries구기베리
Goji berries are the dried fruits of two related plants, Lycium barbarum and Lycium chinense.
They have been a part of traditional Chinese medicine for more than 2,000 years.
Goji berries are often marketed as a superfood because they are rich in vitamins, minerals and antioxidants (23Trusted Source, 24).
Based on a FRAP analysis, goji berries contain 4.3 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source).
In addition, goji berries contain unique antioxidants known as Lycium barbarum polysaccharides. These have been linked to a reduced risk of heart disease and cancer, and may help combat skin aging (25Trusted Source, 26Trusted Source).
Moreover, goji berries may also be very effective at raising blood antioxidant levels.
In one study, healthy elderly people consumed a milk-based goji berry drink every day for 90 days. By the end of the study, their blood antioxidant levels had risen by 57% (27Trusted Source).
While goji berries are nutritious, they can be expensive to eat on a regular basis.
Moreover, there are only a handful of studies on the effects of goji berries in humans. Though these support their health benefits, more human-based research is needed.
SUMMARYGoji berries are a rich source of antioxidants, including a unique type known as Lycium barbarum polysaccharides. These have been linked to a reduced risk of heart disease and cancer, and may help fight skin aging.
7. Raspberries
Raspberries are soft, tart berries that are often used in desserts. They are a great source of dietary fiber, vitamin C, manganese and antioxidants (28).
Based on a FRAP analysis, raspberries have up to 4 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source).
Several studies have linked the antioxidants and other components in raspberries to lower risks of cancer and heart disease.
One test-tube study found that the antioxidants and other components in raspberries killed 90% of stomach, colon and breast cancer cells in the sample (29Trusted Source).
A review of five studies concluded that the anti-inflammatory and antioxidant properties of black raspberries may slow down and suppress the effects of a variety of cancers (30Trusted Source).
Moreover, the antioxidants in raspberries, especially anthocyanins, may reduce inflammation and oxidative stress. This may reduce the risk of heart disease (31Trusted Source, 32Trusted Source, 33Trusted Source).
That said, most of the evidence for the health benefits of raspberries is from test-tube studies. More research in humans is needed before recommendations can be made.
SUMMARYRaspberries are nutritious, delicious and packed with antioxidants. Like blueberries, they are rich in anthocyanins and have anti-inflammatory effects in the body.
8. Kale
Kale is a cruciferous vegetable and a member of the group of vegetables cultivated from the species Brassica oleracea. Other members include broccoli and cauliflower.
Kale is one of the most nutritious greens on the planet and is rich in vitamins A, K and C. It’s also rich in antioxidants, providing up to 2.7 mmol per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source, 34).
However, red varieties of kale such as redbor and red Russian kale may contain nearly twice as much — up to 4.1 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (3Trusted Source).
This is because red varieties of kale contain more anthocyanin antioxidants as well as several other antioxidants that give them their vibrant color.
Kale is also a great plant-based source of calcium, an important mineral that helps maintain bone health and plays roles in other cellular functions (35Trusted Source).
SUMMARYKale is one of the most nutritious greens on the planet, partly because it’s rich in antioxidants. Although regular kale is high in antioxidants, red varieties may contain close to twice as much.
9. Red Cabbage
Red cabbage has an impressive nutrient profile. Also known as purple cabbage, it is rich in vitamins C, K and A, and has a high antioxidant content (36).
According to a FRAP analysis, red cabbage provides up to 2.2 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source).
That’s more than four times the amount of antioxidants in regular cooked cabbage (3Trusted Source).
This is because red cabbage contains anthocyanins, a group of antioxidants that give red cabbage its color. Anthocyanins are also found in strawberries and raspberries.
These anthocyanins have been linked to several health benefits. They may reduce inflammation, protect against heart disease and reduce the risk of certain cancers (37Trusted Source).
What’s more, red cabbage is a rich source of vitamin C, which acts as an antioxidant in the body. Vitamin C may help strengthen the immune system and keep the skin firm (38Trusted Source, 39Trusted Source).
Interestingly, the way red cabbage is prepared can also affect its antioxidant levels.
Boiling and stir-frying red cabbage may boost its antioxidant profile, while steaming red cabbage may reduce its antioxidant content by almost 35% (40Trusted Source).
SUMMARYRed cabbage is a delicious way to increase your antioxidant intake. Its red color comes from its high content of anthocyanins, a group of antioxidants that have been linked to some impressive health benefits.
10. Beans
Beans are a diverse group of legumes that are inexpensive and healthy. They are also incredibly high in fiber, which can help keep your bowel movements regular.
Beans are also one of the best vegetable sources of antioxidants. A FRAP analysis found that green broad beans contain up to 2 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source).
In addition, some beans such as pinto beans contain a particular antioxidant called kaempferol. This antioxidant has been linked to impressive health benefits, such as reduced chronic inflammation and suppressed cancer growth (41Trusted Source, 42Trusted Source).
For example, several animal studies have found that kaempferol may suppress the growth of cancers in the breast, bladder, kidneys and lungs (43Trusted Source, 44Trusted Source, 45Trusted Source, 46Trusted Source).
However, because most of the research supporting the benefits of kaempferol has been in animals or test tubes, more human-based studies are needed.
SUMMARYBeans are an inexpensive way to increase your antioxidant intake. They also contain the antioxidant kaempferol, which has been linked to anticancer benefits in animal and test-tube studies.
11. Beets 사탕무
Beets, also known as beetroot, are the roots of a vegetable scientifically known as Beta vulgaris. They have a mild taste and are a great source of fiber, potassium, iron, folate and antioxidants (47).
Based on a FRAP analysis, beets contain up to 1.7 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source).
They’re particularly rich in a group of antioxidants called betalains. These give beets their reddish color and have been linked to health benefits.
For example, several test-tube studies have linked betalains to a lower risk of cancers in the colon and digestive tract (48Trusted Source, 49Trusted Source).
Additionally, beets contain other compounds that may help suppress inflammation. For example, a study found that taking betalain capsules made from beetroot extract significantly relieved osteoarthritis pain and inflammation (50Trusted Source).
SUMMARYBeets are a great source of fiber, potassium, iron, folate and antioxidants. They contain a group of antioxidants called betalains that have been linked to impressive health benefits.
12. Spinach
Spinach is one of the most nutritionally dense vegetables. It’s loaded with vitamins, minerals and antioxidants, and is incredibly low in calories (51).
Based on a FRAP analysis, spinach provides up to 0.9 mmol of antioxidants per 3.5 ounces (100 grams) (3Trusted Source).
Spinach is also a great source of lutein and zeaxanthin, two antioxidants that may help protect your eyes from damaging UV light and other harmful light wavelengths (52, 53Trusted Source, 54Trusted Source).
These antioxidants help combat damage to the eyes that free radicals may cause over time.
SUMMARYSpinach is rich in nutrients, high in antioxidants and low in calories. It’s also one of the best sources of lutein and zeaxanthin, which defend the eyes from free radicals.
The Bottom Line
Antioxidants are compounds that your body makes naturally. You can also get them from foods.
They protect your body from potentially harmful molecules known as free radicals, which can accumulate and promote oxidative stress. Unfortunately, oxidative stress raises the risk of heart disease, cancers, type 2 diabetes and many other chronic diseases.
Fortunately, eating a diet rich in antioxidants can help neutralize free radicals and reduce the risk of these chronic diseases.
By eating a wide variety of the foods in this article, you can boost your blood levels of antioxidants and reap their many health benefits.
FEEDBACK:

Written by Ryan Raman, MS, RD on March 12, 2018
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10 Nutrient-Rich Super Foods
FROM THE WEBMD ARCHIVES
You’ve heard it a million times: The best way to stay healthy is to eat a wide variety of vitamin-rich foods. But eating a wide variety of foods can sometimes be difficult in our on-the-go culture.
Enter super foods. These are the Michael Jordans of the food world. They’re packed with vitamins, minerals, and antioxidants, which minimize the cell damage that may lead to heart disease, cancer, Alzheimer’s, and other diseases. Eating them can help you feel more assured that you’re getting what you need from your diet.
Super Foods or Supplements
Many people believe that they need to take pricey dietary supplements to get all the vitamins and minerals they need. But nutrients work best in your body when you get them the natural way: in the amounts found in foods and balanced with other nutrients.
A high dose of one vitamin or mineral from a supplement can interfere with how your body absorbs or uses another important vitamin or mineral.
For example, high-dose iron supplements can cause your body to not absorb as much zinc as you may need. And not getting enough zinc can cause problems with some key functions of the immune system. On the other hand, too much zinc can interfere with copper absorption.
Another problem is that supplements can interact or interfere with medications such as antibiotics and diuretics.
Nutrient-dense super foods offer a better bang for your buck. Most of our top 10 are healthy foods that also have hidden benefits. Eat them every day to boost your intake of vitamins, minerals, and other key nutrients that benefit the body and the immune system.
• Super Food 1: Purple, Red, and Blue Grapes
• Grapes, especially dark-colored ones, are loaded with phytochemicals, antioxidants that may help protect against cancer and heart disease. Two of those phytochemicals, anthocyanin and proanthocyanidin, may be especially good for your immune system. Grapes also contain vitamin C and selenium.
• Super Food 2: Blueberries
• Recent animal studies suggest that blueberries may help protect cells from damage and lower inflammation. Blueberries contain many of the vitamins and minerals known to strengthen the immune system, along with key phytochemicals that may help protect against cancer and heart disease.
• Super Food 3: Red Berries
• Berries, especially raspberries and strawberries, contain ellagic acid, another phytochemical that may help protect against cancer-causing agents in the diet and the environment.
• Super Food 4: Nuts
• Nuts are one of the most balanced foods on the planet. They offer a good dose of “healthy” fats along with a smaller amount of protein and carbohydrate. Each type of nut offers a unique profile of minerals, phytochemicals, and types of fat. Walnuts are the highest in plant omega-3s, for example, while Brazil nuts are best for selenium.
• Most nuts also contain phytochemicals such as resveratrol and plant sterols, which help lower cholesterol.
• Super Food 5: Dark Green Veggies
• Popeye had a point: It’s tough to compete with the nutritional muscle of broccoli and spinach. Kale and collard greens are also members of the esteemed dark green vegetable group.
• These super veggies are high in nutrients that help fight disease, including vitamins C, E, and A, and calcium. They’re also loaded with magnesium and potassium.
• Need another reason to go green? These veggies are brimming with antioxidant phytochemicals such as kaempferol, which may help dilate blood vessels and may have cancer-fighting properties. Leeks, lettuce, and kale provide lutein and quercetin, both strong antioxidants.
• Super Food 6: Sweet Potatoes and Orange Vegetables
• Move over, russet potatoes. There’s a new tuber in town. All across America, sweet potatoes are creeping onto menus. Sweet potato fries are nudging traditional fries off restaurant plates.
• Both white and sweet potatoes provide important nutrients such as vitamins C and B6, potassium, and fiber. But sweet potatoes have more of these nutrients. They also bring to the table key nutrients such as calcium and whopping amounts of vitamin A.
• Other orange vegetables are nutrient-rich and packed with phytochemicals as well. Carrots are famously high in vitamin A, while butternut and acorn squash are tops in vitamins A and C.
• Super Food 7: Tea
• With one sip of tea, you get two potent phytochemicals -- anthocyanin and pro anthocyanin. Both are antioxidants that help fight inflammation. Add to that a healthy dose of catechins, antioxidants that are thought to block cell damage that can lead to cancer.
• That’s just the beginning. Green tea, in particular, contributes many other protective phytochemicals. The catechin epigallocatechin gallate (EGCG), which is especially abundant in green tea, is a particularly potent antioxidant.
• If you are sensitive to small amounts of caffeine, look for the decaf options.
• Super Food 8: Whole Grains
• Making this one dietary change may significantly improve your health: Switch to whole grains. For example, eat whole grain bread instead of white bread, wild or brown rice instead of white rice, corn tortillas instead of flour tortillas.
• Some research has shown that people who eat at least one serving of whole grains a day have a lower risk of heart disease and stroke. Whole grains deliver zinc and selenium, in addition to phytochemicals thought to help protect against heart disease and cancer.
• Super Food 9: Beans
• The lowly bean is tops in antioxidant activity. It offers an amazing package of nutrients, including many vitamins and minerals. Green soybeans and soy provide vitamin C, calcium, zinc, and selenium. Lentils and black-eyed peas are rich in folate and zinc. Black beans and kidney beans also offer a good amount of folate.
• Super Food 10: Fish
• Fish provides powerful omega-3 fatty acids. Evidence suggests that omega-3s, particularly those coming from fish, may help prevent inflammatory diseases, such as coronary heart disease. Although all fish have some omega-3s, the stars include sardines, salmon, oysters, mackerel, tuna steak, wild rainbow trout, shark steak, albacore tuna, and herring.
• Fish also offers an essential nutrient that’s hard to find in food: vitamin D.
• Sources
• © 2010 WebMD, LLC. All rights reserved.
https://www.stjohns.health/documents/content/top-20-foods-high-in-antioxidants.pdf

가장 좋은 음식
▶ ▶ ▶항산화음식- Antioxidant Food-신선한 과일과 채소 많이 먹기
오늘날 활성산소를 없애는 항산화 물질로 학계에서 공인된 것은 비타민 C와 비타민 E, 그리고 베타 카로틴이다.
***비타민 C는 양배추, 풋고추, 케일, 브로콜리, 고구마 등의 채소류와 귤, 토마토, 포도, 오렌지, 딸기 등의 과일에 많이 들어있다.
***비타민 E는 아몬드, 땅콩, 샐러드, 콩기름 등과 고등어, 연어, 새우 등의 어류에 풍부하다.
***베타카로틴은 상추, 고춧잎, 시금치, 무잎 등 녹황색 채소류와 당근, 호박, 고구마 등 적황색 채소류 등에 많다.
▶강알칼리성 식품 : 미역, 다시마, 멸치, 뼈 ▶중알칼리성 식품 : 마늘, 표고버섯, 감자, 토마토, 오이, 사과, 귤 ▶약알칼리성 식품 : 야채과일류 등으로서 고구마, 토란, 양파, 파, 포도, 현미, 포도주
*◆1* TIME지가 선정한 10가지 좋은 음식☜
[[토마토,시금치,적포도주,견과류,브로콜리,귀리,연어,마늘,녹차,블루베리]]
이음식들을 제대로 섭취하면 중병 치유에 효과를 볼 것.☜


*◆2* 지구상에서 가장 영양소가 풍부한 음식 11가지음식 -VillaApp☜

[[연어,케일,김,마늘,조개,감자,간,정어리,불르베리,계란노른자,,다크쵸콜릿(카카오)]]☜


*◆3* 면역력을 키워주는 음식 12가지 -메리메이드☜
1. 콩 2.마늘과 양파 3. 커피나 쵸콜릿또는 차 4. 샐러리 5.호두 6. 계피 7.감귤류 8.생강 9.민트(허브) 10.후추(고추) 11, 석류 12.강황 ]]☜


*◆4* **알레르기에 좋은 음식-TIP☜ **
[[-** 모든 푸른 채소, 특히 버섯류
- **호박,시금치, 쑥갓, 양배추, 케일, 신선초, 셀러리, 파세리,
깻잎, 상추, 우엉, 무우순, 무, 당근, 감자(씨눈 부분 제외), 마, 과일


-** 면역력을 높여주는 음식으로 굽거나 익힌 마늘, 양파, 감자 ]]☜

*◆5* [[ 임신잘 되게하는 복분자- PREGNANCY- RASPBERRY ]]☜
**BBC추천* ◇COOKING OIL --OMEGA 3가 풍부한-올리브오일 OLIVE OIL이 좋음**
OMEGA 6를 9% 함유-SUNFLOWER OIL은 71%함유
**[[[일반으로 US DIET는 OMEGA 3는 OMEGA 6의 50분의 1을 섭취--최적은 5분의 1 이어야함]]**

***BBC추천*◇◇알몬드-ALMOND-QUINOA만병통치-NUT!!! 흡수를 위해 물에 6시간 담근후 갈아서 드실것


***BBC추천*◇◇퀴노아-QUINOA
슈퍼푸두-고규중 으뜸구르텐성분이 없음. 소화기관염증에도음

***BBC추천*◇◇석류 POMERGRANATE
항산하작용, 전립선암을늦춤,심장혈류개선,코레스톨개선,
***BBC추천*◇◇고구마와 껍질 SWEET POTATO/SKIN
비타민 A와C의 보고, FIBER, PATASSIUM

***BBC추천*◇◇해초류 SEAWEED KELP*** -
지방의 소화를 방해
**녹조류- 藻類--엽롯소르 가지고 있어서, 아름다운 녹색을 지닌 종류. 마그네슘, 철, 동 등이 풍부.-- 파래, 청각

**갈조류褐藻類 --엽록소 갈색-- 알긴산을 다량 함유하고 혈중 콜레스톨을 저하와 고혈압 예방에 효과적임.---미역, 톳, 다시마, 염장실말(모즈꾸)
**홍조류紅藻類-- 엽록소 이외에 적색의 색소- 우무가사리-식이섬류가 많음



◆ 알레르기 Allergy☜ ☜ ☜ [좋은 음식] - 모든 푸른 채소, 특히 버섯류의 섭취를 최대한 권장합니다. 된장에 찍어 먹는 방법을 이용하면 먹기가 편하고 식사때 된장국을 많이 먹는 것도 좋습니다. - 호박,시금치, 쑥갓, 양배추, 케일, 신선초, 셀러리, 파세리, 깻잎, 상추, 우엉, 무우순, 무, 당근, 감자(씨눈 부분 제외), 마 등이 좋고, 다양한 제철 과일류도 좋습니다. - 면역력을 높여주는 음식으로 굽거나 익힌 마늘, 양파, 감자 등이 있어 이러한 것들은 의도를 가지고 많이 섭취하는 것이 좋습니다.
◆ 알레르기 Allergy☜ ☜ ☜ [금해야 할 음식] - 모든 육류 및 동물성 지방질의 섭취를 제한하거나 금합니다. 단 생선류 제외하고 소량은 섭취하도록 합니다. - 인스턴트 식품과 통조림(깡통) 제품도 알레르기 질환을 일으키거나 악화시키는 주법으로 특히... 라면,커피, 콜라/사이다 등 청량음료, 아이스크림, 색소함유음식, 햄, 소세지, 피자, 햄버거, 과자 등의 튀김류등을 제한하거나 금합니다. - 항원을 확인한 음식 일체는 금하는데, 특히 일반적으로 알려진 것들은 유제품(우유, 버터등), 계란, 쵸콜릿,딸기, 복숭아, 땅콩, 밀가루 등이 있습니다. - 맵거나 짠 지나치게 자극적인 음식물 등은 제한합니다. - 밀가루 음식이나 먹으면 증상의 악화를 경험하는 음식 일체는 제한합니다. - 술은 적극적으로 제한합니다.


*◆3* 면역력을 키워주는 음식 12가지 -메리메이드☜
1. 콩 2.마늘과 양파 3. 커피나 쵸콜릿또는 차 4. 샐러리 5.호두 6. 계피 7.감귤류 8.생강 9.민트(허브) 10.후추(고추) 11, 석류 12.강황 ]]☜


*◆4* **알레르기에 좋은 음식-TIP☜ **
[[-** 모든 푸른 채소, 특히 버섯류
- **호박,시금치, 쑥갓, 양배추, 케일, 신선초, 셀러리, 파세리,
깻잎, 상추, 우엉, 무우순, 무, 당근, 감자(씨눈 부분 제외), 마, 과일


-** 면역력을 높여주는 음식으로 굽거나 익힌 마늘, 양파, 감자 ]]☜

◆* ◆염증이란!!! *☜
◆* ◆**착한염증-몸을 방어!--**나쁜 염증? 염증을 줄여야!!! 녹차 속 카테킨 성분이 혈관을 깨끗히---비타민 C·E를 함께 먹자- 활성산소제거에 도음, , 비타민 E를 너무 많이 먹으면 골다공증 ***☜*** 해독작용 Anti-inflammation -면역력강화 immunity strengthening ☜ ◇ 생강,양파, 아연[육류,콩,생선,곡물,견과류], ▒ ☜ 해독작용 [- Anti-inflammation] 면역력강화[-immunity strengthening] ☜ 카옌 후추: 매운고추 혹은 후추등의 향신료에는 캡사이신을 포함 셀러리: 아피제닌을 포함 생강: 타이레놀이나 에드빌과 같은 생선: 사이토카인을 증가 아마씨: 타트체리: 강황 ▒ ☜
해독작용-면역력강화[-immunity strengthening] ☜ ◇ 산성식품,지방섭취를 피하고 알카리음식을 먹는다. ▒ ☜
면역력강화 immunity strengthening 해독작용-Anti-inflammation☜ ◇ 엄나무,차가버섯,귤차,유자차,천일염,도토리묵 ▒ ☜ Anti-inflammation 해독작용-immunity strengthening 면역력강화 ☜ ◇ 양배추,알로에,녹차,도토리묵, 과일 ,등푸른생선 ▒ ☜

◆* ◇ 면역력증진음식 Foods for promotinng immunity☜ - 마늘—브로컬리--동물성/식물성단백질--요구르트—귤및생선--버섯-동충하초--홍차--보리--고구마등

해독작용/면역력강화- Anti-inflammation -immunity strengthening ☜ .다양한 신선한 채소를 섭취하라. 채소는 50도정도에 1분간 씻으면 되 살아난다. ***2. 채소 일부는 흡수율을 위하여 끓여갈아서 먹어라!*** 비타민등은 손실 되지만 다른영양분은 더 흡수된다!!*** 흡수율은 (생채소경우 10%) *** 90%흡수율을 !! = 양배추, 브로콜리, 당근, 토마토를 준비해 잘게 썬다. *** 채소가 물에 잠길 정도로만 물을 붓고 10~15분 정도 적당히 끓인다. *** 양배추 쌈을 해 먹을 수 있는 정도로 삶는다. 삶은 물은 버리지 않는다. *** 믹서기에 4가지 삶은 채소와 삶은 물, 사과와 바나나를 넣고 (cki참고 -**사과도 삶고, *** 얼몬드를 6시간 물에 불린후 갈 아 첨가)
[[[[[**약이되는 씨: 수박씨-석류씨]]]] {{{독이되는씨 DO NOT EAT-XXX 포도씨??,참외씨??,사과씨,복숭아씨,살구씨 XXX}}} [[[매실은 술이나 설탕에 절여서!]] 사과씨를 많이 씹어먹은면 큰일! 포도씨와 껍질의 효능 참외- 안에 물이찬 참외씨는 먹자 않아야!

◇ 비타민E를과다복용하면--골다공증

◇ 비타민 E를 장기복용하면-전립선암
◇ 비타민 C를 과다복용하면 장결석등




건강을 위해 먹어야 하는 ‘나쁜 음식들’
일부 음식들 중에는 건강에 좋은 데도 불구하고 사람들에게 잘못 알려져 기피
대상이 되는 것이 있다. 혹시 엄청나게 살이 찐다는 이유로 땅콩버터를 피하지는
않는가. 달걀노른자가 심장에 나쁘다고 아예 거들떠보지도 않는가. 정말 그런지 제대로
알아보자. 최근 미국 건강생활 잡지 이팅웰이 사람들로부터 ‘오해를 받는’ 음식들과
그래도 먹어야 하는 이유(물론 적당히 먹어야 하지만)를 소개했다.
◆ 땅콩버터
나쁜 평판: 땅콩버터를 먹으면 살찐다.
좋은 소식: 땅콩버터에는 지방이 많지만 살을 찌게 하는 것은 아니다(체중의 증가와
감소, 인체 지방은 기본적으로 칼로리의 균형에 따른 것이다). 물론 땅콩버터에는
칼로리가 농축되어 있으므로, 마구 먹어서는 안 된다. 기분이 좋아지는 데는 많이
먹을 필요도 없다. 그냥 한 스푼(90칼로리)이나 두 스푼이면 된다. 땅콩버터에는
새로운 세포를 만드는 데 중요한 엽산과 비타민B가 풍부하다.
달걀
나쁜 평판: 노른자는 식이 콜레스테롤의 대표적인 것으로 심장 건강에 신경을
써야 하는 사람에게는 금기 식품이다.
좋은 소식: 최근 의료 전문가들은 포화지방과 트랜스 지방이 식이 콜레스테롤보다
혈액 내 콜레스테롤을 증가시키는 주범이라고 강조한다. 또한 달걀은 포만감을 주는데,
한 연구에 따르면 아침에 달걀을 풀어 얹은 토스트를 먹은 사람들은 같은 칼로리의
베이글을 먹었을 때보다 만족도가 높은 것으로 나타났다. 노른자에는 루테인과 제아잔틴(zeaxanthin)이
들어있는데, 제아잔틴은 50세 이상의 성인에게서 노화에 따른 시력 감퇴로 인한 실명
위험을 감소시키는 물질로 알려져 있다.
쇠고기
나쁜 평판: 쇠고기는 포화지방, 식이 콜레스테롤이 가득하므로 심장에 신경을
쓰는 사람은 반드시 피해야 한다.
좋은 소식: 기름 없는 살코기는 단백질과 철분이 많은 저지방 음식이다. 철분은
폐에서 얻은 산소를 몸 전체의 세포로 보내는 역할을 하는 필수적인 미네랄인데,
특히 가임기 여성에게 부족하기가 쉽다. 스테이크에는 안심, 등심, 스트립, 플랭크
등 여러 종류가 있다. 이름을 기억하지 못하면, 비교적 마블링(지방)이 적고 색깔이
붉은 것을 고르면 된다.
감자
나쁜 평판: 감자는 혈당지수가 높은데, 이는 음식을 먹은 뒤 혈당을 얼마나 빨리
올라가게 하는지를 측정하는 수치를 말한다. 혈당지수가 높은 음식을 먹으면 혈당이
급증하게 된다. 따라서 포도당이 세포로 들어가는 것을 돕는 인슐린의 기능에 지장을
가져올 수 있어 당뇨를 앓는 사람에게는 문제가 된다.
좋은 소식: 감자는 섬유소, 칼륨, 비타민C를 많이 가지고 있다. 아무것도 곁들이지
않은 채 감자 하나만 먹지 않도록 하면 혈당지수도 문제가 안 된다. 혈당지수 자체도
불완전하고 논란의 여지가 있다. 감자를 먹을 때 올리브유를 조금 더하면 저혈당지수의
음식이 된다. 올리브유의 지방이 감자의 탄수화물 흡수를 늦춰주기 때문이다.
견과류
나쁜 평판: 지방의 덩어리다.
좋은 소식: 당연히 견과류에는 지방이 많다. 그러나 심장 건강에 좋고, 불포화
지방산으로 좋은 지방이다. 견과류만 먹어도 다른 영양소까지 충족할 수도 있다.
피스타치오에는 루테인과 눈의 건강에 좋은 제아잔틴, 항산화제가 풍부하다. 아몬드에는
비타민E가 많고, 호두에는 심장에 좋은 오메가3가 많다. 단, 너무 많이 먹지 않도록
주의해야 한다. 30g에 대략 160~200칼로리가 들어 있기 때문이다.

나쁜 평판: 탄수화물이 많아서 몸에 나쁘다.
좋은 소식: 빵은 나쁘지 않은데, 정제곡물로 된 것이 문제다. 되도록이면 통곡물로
된 것을 먹도록 한다. 100% 통밀빵이나 다른 통곡물의 빵으로 바꾸면 좋다. 더욱이
통곡물을 먹으면 오래 산다는 연구 결과도 있다.
옥수수
나쁜 평판: 채소이긴 한데 영양소가 별로 없다.
좋은 소식: 딸기 종류처럼 영양이 듬뿍 들어있지는 않아도 상당히 영양가가 있다.
알갱이 한 컵에 섬유질 4g이 들어 있다. 노란색이나 녹색의 다른 채소들처럼 옥수수에는
루테인과 제아잔틴이 많다. 저작권ⓒ '건강을 위한 정직한 지식' 코메디닷컴(http://kormedi.com)

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